menu
Šta da pišem spojeno, a šta odvojeno?
URADI KVIZ!

Danas smo tu da vas malo šokiramo određenim pravopisnim pravilima jer verujem da za neke stvari niste uopšte mogli da pretpostavite da se pišu na određeni način na koji se pišu, a to ćemo videti u današnjem videu.

Ćaos, ti gledaš Sovicu bez puškica, a danas malo pravopisa. E sad ovako, ja se nadam da se ovde lepo vidi. Pogledaj primere. Nestašno, na primer, dete. Kakvo je dete? Nestašno. To je pridev. Zato se ova rečca ne piše spojeno. Imaš ceo video o negaciji, kada se piše rečca ne spojeno, a kada odvojeno tako da pogledaj obavezno i taj video, a sada ćemo dalje. Nepristojan dečak. Kakav je dečak? Takođe, pridev, rečca ne se piše spojeno. Nerazgovetno, može da bude pridev, može da bude prilog, takođe se piše spojeno, dakle, ova rečca ne. Neznanje opet spojeno, znanje imenica, ne, rečca ne spojeno. Neprijatelj, suprotno od prijatelj, takođe se piše spojeno. Jedino rečcu ne odvajamo kod glagola. Obavezno zapamti. E sad, pogledaj ovo malopre, Došao sam malopre. Kada? Zato što odgovara na pitanje kada, a to je pitanje za prilog, iz tog razloga pišemo spojeno. Ali: Došao sam malo pre tebe. Ovde imamo predlog plus imenicu (*zamenicu, to jest imensku reč). Predlozi su reči koje stoje uz imenske reči i može da se postavi pitanje pre koga, pre čega, pre tebe, zato se ovo piše odvojeno. Nijedan — spojeno, najlepši, najjači, sa dva j, mi bismo, vi biste, takođe spojeno, ne: mi bi, vi bi, to ne. Takođe se ne piše nikako odvojeno, samo spojeno. Radiću spojeno, zato što se glagol završava na -ti, a videćete kasnije kada se glagol završava na -ći, onda se piše odvojeno, pogledajte u nastavku. E sada, šta ćemo odvajati.

Da nam se devojka ne bi smejala kada pošaljemo poruku, moraćemo neke stvari da naučimo kada odvajamo reči. Pazi dobro: sa mnom — odvojeno, s njom — nikako apostrof, s nikako nema apostrof kada se ovako piše, da li ili da l’ — uvek se piše odvojeno, samo ako je da l’ ovde ćemo, umesto ovog i staviti apostrof. Je li, takođe, odvojeno. Je l’ se isto piše odvojeno, ako ćemo staviti apostrof, onda znači da je ono skraćeno. U redu — zašto sam stavila ovaj akcenat? Zato što ako biste napisali spojeno, bilo bi uredu, znači u redu, u pravu, i dalje. Kada bi bilo spojeno, glasilo bi idalje. Takođe, rečca ne se odvaja od glagola: ne učimo. Nema veze ako se akcentuje recimo ne radimo. Svakako se rečca ne odvaja od glagola. Evo ga ono o čemu sam malopre pričala: ići ću — zato što se glagol završava na -ći: ići ću, ići ćemo, ići ćete, svaki glagol koji se završava na -ći piše se odvojeno kada je u pitanju futur. Preda mnom — jeste da se akcentuje kao da je zajedno, kao da je spojeno, ali se piše preda mnom. Za mnom — zato što je ovo predlog plus imenska reč, to jest zamenica. Takođe, ono što se često greši: bez veze se piše odvojeno, osim kada je pridev bezvezan, bezvezna, bezvezno. U tom slučaju samo se piše spojeno.

E sad, još par nekih primera na koje nailazim da se često pišu pogrešno. Da se ne bismo brukali, hajdemo da vidimo koji su to primeri. Često vidim da pišu ljudi: obzirom da — to nije ispravno, s obzirom na se zapravo piše i ovo s se odvaja, nikakav apostrof se ne stavlja, na primer — se piše odvojeno. E sad, ovde sam stavila na pamet i napamet — Učim pesmicu napamet. Kako? — prilog. A palo mi je na koga, na šta? Na pamet. E tu se piše odvojeno. Pogledaj dalje: doviđenja i do viđenja. Do sledećeg viđenja, a doviđenja kao pozdrav piše se spojeno. Isto važi i za ovo dobro došli, dobro došli u Sovicu, a Ovaj video mi je dobrodošao, e to je već spojeno. Pogledaj dalje, kada nešto, neka ide dođavola, kad se iznerviraš ili bestraga, to se sve piše spojeno. Takođe, nijanse boja se pišu spojeno: svetloplav, tamnoplav, ali jarko crven piše se odvojeno, intenzivno crven takođe se piše odvojeno.

I ostalo nam je još samo par primera koji se takođe često greše, pa hajde da vidimo koji su to primeri. Nažalost moram da učim srpski svaki dan. Ili primer: ispočetka, odjednom, unazad, To mi je na dohvat ruke, uvis, udalj, uzbrdo. Sleva, zdesna — znam da će vas ovo posebno iznenaditi. I ukratko. Sve su ovo zapravo prilozi, tako da se pišu spojeno.

Nakon ovog videa bi trebalo da pišeš pravilno ove reči i da tu ne bude nikakvih velikih problema. Obavezno se subskrajbuj, uradi naš kviz i vidimo se u nekom sledećem videu. Pozdrav!

Prati nas na mrežama
SOVICA BEZ PUŠKICA.COM
Icons made by Icon Pond from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY