menu
Kako da razlikujem metaforu, poređenje i alegoriju?
URADI KVIZ!

Radili smo stilske figure, radili smo poređenje, metaforu i alegoriju, i meni ništa nije jasno, ja sad moram to ponovo.

Ćao, ti gledaš Sovicu bez puskica, a u današnjoj lekciji radimo stilske figure, i to metaforu, poređenje i alegoriju. Kako ćeš najbolje da prepoznaš poređenje? Po poredbenoj rečci kao, ili k’o, ili poput. Pogledaj primer: PAMETAN, jedan deo koji se poredi, sa ovim drugim PČELICA. Pametan kao pčelica. Brz kao munja. I sad tu možemo da nabrajamo hiljadu primera. Važno je da imaš dva elementa koja se porede, i da imaš ovo između, ovo kao, ili k’o, ili poput.

Šta je onda metafora? Metafora je to isto, samo bez ovog KAO. Metafora je preneseno značenje, dakle, ne bukvalno, nego preneseno. Šta to znači? To znači, kada imaš recimo: Jao, pa, on je tako zlatan dečak! Ne znači da je on stvarno, bukvalno od zlata napravljen, već znači da je on dobar, da je on vredan dečak. To isto važi i za ovo nežni cvet. Ona je zapravo nežni cvet. Kada bismo imali ovo kao to bi bilo poređenje, ali ako kažemo: Ona je nežni cvet, pa nije ona stvarno nežni cvet, nije bukvalno to, nego je toliko mila, toliko ljupka da je nežni cvet.

A šta je onda alegorija? Ovde sam navela primer ,,Aska i vuk”. To je delo koje je, zapravo, celo ispripovedano u tom maniru. Kada je metafora prenesena na čitav tekst, kao što je u ovom slučaju pripovetke ,,Aska i vuk”, e onda imate alegoriju, zato što Aska zapravo predstavlja umetnost, a vuk predstavlja sve ono što guši tu umetnost. Zato je ovo preneseno značenje teksta, i to je alegorija.

Nadam se da su ove stilske figure sada malo jasnije. Obavezno uradi kviz da proveriš svoje znanje, subskrajbuj se, a mi se vidimo, naravno, u nekom sledećem videu. Pozdrav!

Prati nas na mrežama
SOVICA BEZ PUŠKICA.COM
Icons made by Icon Pond from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY