menu
Koje su promenljive, a koje nepromenljive vrste reči?
URADI KVIZ!

Zdravo! Ti gledaš Sovicu bez puškica, a u današnjoj lekciji radimo promenljive i nepromenljive vrste reči, jeee! Okej, nije jeee, ali biće nakon ovog videa.

Šta treba, zapravo, prvo da znaš? Da razlikuješ promenljive i nepromenljive reči. Odlično, ‘ajmo ovako: promenljive reči se, zapravo, dele na reči koje imaju deklinaciju i na reči koje imaju konjugaciju. Reči koje imaju deklinaciju su: imenice, zamenice, pridevi i neki brojevi, a reči koje imaju konjugaciju su glagoli. Nepromenljive vrste reči su prilozi, predlozi, veznici, uzvici, rečce i opet neki brojevi.

Hajdemo na konkretnom primeru da vidimo kako razlikujemo promenljive od nepromenljivih reči. Ja se nadam da se vidi: Vazduh je nad travom miran i ugrejan. Pogledaj prvo ovo vazduh, nalazi se u nominativu. Samim tim što imamo određeni padež znači da je ova reč promenljiva, može da se menja po padežima (vazduh, od vazduha, vazduhu i tako dalje) i u nekoj drugoj rečenici može se pronaći u drugom nekom obliku, u nekom drugom padežu i ovo je, dakle, imenica, promenljiva reč. Je je glagol, i to pomoćni glagol, takođe promenljiva reč, samo što ima drugu vrstu promene, menja se po licima: ja jesam ili sam, ti jesi ili si, on jeste ili je — evo ga, i ovde vidimo da je reč promenljiva. Dalje, nad: nad je zapravo nepromenljiva reč. Zašto? U nekoj drugoj rečenici isto možemo da naiđemo na ovu reč i da glasi da se, recimo, nešto nalazi nad kućom, nad stolom ili nad stolicom, nad nečim i iza ovoga nad ide imenska reč i ovo je zapravo predlog. Imenska reč trava menja se po padežima (trava, od trave, travi i tako dalje). Miran, ugrejan — pridevi koji se, takođe, menjaju po padežima (miran, od mirnog, mirnom, ugrejan, od ugrejanog, ugrejanom). Vidimo da su to promenljive reči, mogu da se menjaju. I je nepromenljiva reč i to je veznik. On može da veže dve rečenice, dve sintagme, dve reči i uvek se javlja u istom obliku u bilo kojoj rečenici. Zato je to nepromenljiva reč.

Ja se nadam da je ovaj video bio koristan i da si razumeo razliku između promenljivih i nepromenljivih reči. Vidimo se u nekom sledećem videu! Pozdrav!

Prati nas na mrežama
SOVICA BEZ PUŠKICA.COM
Icons made by Icon Pond from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY